in

Jepun Baru Nak Umumkan PKP. Kalau Tak Rakyat Depa Duk Seronok Berkelah Layan Sakura Ramai-Ramai


Jepun antara negara yang terkesan dengan wabak COVID-19 pada awalnya dengan mencatat jumlah kes agak tinggi di belakang China dan Korea Selatan.

Tetapi selepas berminggu-minggu, angka kes wabak yang terlibat di sana kelihatan menurut. Hebat betul Jepun! Iyalah, Jepun antara negara termoden dan mempunyai pelbagai kelengkapan canggih di dunia. Mungkin mereka telah berjaya mengawal penyebaran wabak dengan berkesan kan?

Sitegiant E-commerce

Sebenarnya tidak yaa.. Negara kita lebih peka daripada negara matahari terbit tersebut untuk tangani COVID-19. Kalau nak tahu, rakyat di Jepun ketika ini masih lagi keluar berkerja dan menjalani tugas harian seperti biasa.

Foto: japan-forward.com
Foto: japan-forward.com

Cuma kemarin, baru Gabenor Yuriko Koike menggesa 14 juta penduduk di bandar raya itu untuk duduk di rumah dan tidak keluar bermula hujung minggu ini selain bekerja dari rumah pada hari biasa.

Penduduk di Tokyo mula berpusu-pusu untuk membeli barangan keperluan selepas gabenor bandar itu mengumumkan penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan. Ketika ini juga Gabenor baru menggesa rakyatnya yang baru pulang dari luar negara untuk kuarantinkan diri sendiri di rumah selama 14 hari.

Ini perkongsian seorang rakyat kita menerusi Facebook Ahmad Sabri yang tinggal di Jepun yang risau dengan cara Jepun tangani COVID-19. Status tersebut disiarkan pada 23 Mac 2020

Pandemik Corona: Hikmah dan Punca (Part 1: Japan dan Malaysia)

Benarkah Jepun selamat???

Jepun merupakan negara awal yang dilanda wabak COVID-19 ini.
Namun, selepas kes Cruise Diamond Princess yang dijangkiti virus COVID-19 ini, kes tak naik dengan tinggi dan masih terkawal.
Jom kita tengok punca dia.

1. PATUH & TAAT
Orang Jepun sangat PATUH & TAAT. Memang sejenis bangsa yang dengar cakap. Kalau di syarikat pun. Bos kata A semua ikut je buat A. Walaupun ramai yang dalam hati memberontak. Jarang sekali melenting bila dimarah bos.

Peristiwa Pearl Harbor
Askar Jepun diarahkan untuk melancarkan serangan kamikaze, semua ikut arahan. Walaupun tahu arahan itu 100% akan mati berbanding askar-askar lain. Tiada bantahan. Namun, kena ingat, sikap ini juga menjurus kepada stress melampau. Sebab itu juga kes bunuh diri agak tinggi di Jepun. Ops.. panjang pula ulasan… Pokoknya, setiap arahan yang diberikan oleh kerajaan akan dipatuhi oleh kebanyakan rakyat Jepun.

2. OMOIYARI
Orang Jepun mengamalkan omoiyari. Yakni fikir dahulu sebelum buat. Kebanyakan ada kesedaran yang tinggi, kalau ada rasa tak sihat, segera jumpa doctor, pakai mask. Untuk memastikan orang sekeliling tak terganggu, mereka akan sentiasa meletakkan diri mereka pada kasut orang sekeliling mereka. Oleh itu, terhasillah satu kesedaran yang tinggi dalam kalangan masyarakat Jepun. Contoh senang, lepas makan di kedai sushi, kemas pinggan cantik-cantik. Lapkan meja sikit bagi memudahkan urusan pelayan lantas melancarkan queue yang sedia ada.

3. Biasa Terdedah Pada Bencana
Earthquake, nuklear meletup, tsunami. You name it. Betapa banyaknya bencana yang da melanda Jepun. Maka mereka dah sentiasa sedia sebarang bencana. Begitu juga dengan influenza. Di sini ada pollen grain flu. So memang biasa dengan batuk/selesema/influenza ini.

4. Mask
Orang Jepun memang makhluk yang suka pakai mask. Mungkin sebab mereka dah biasa dengan influenza. Maka, dah jadi tabiat mereka pakai mask.

5. Tiada Adat Bersalam
Orang Jepun ni jarang bersalam dan suka tunduk sahaja sebagai tunjuk hormat. Kurang sentuhan kurang kemungkinan untuk terjangkit. Berbeza dengan adat orang kita. Bersalaman berpelukan dan berciuman.

6. Kebersihan
Ingat Jepun, ingat bersih. Tandasnya tip top. Sampah makhluk rare di jalan. Debu yang kurang. Amalan 5S diamalkan satu DUNIA!! Yang paling penting ialah :
HAND SANITIZER DI MANA-MANA ada disediakan. Pastinya tiada kes kecurian hand sanitizer ini ya.

So ini adalah antara punca kenapa Jepun berjaya kawal COVID-19 ini. Maka, marilah kita rakyat malaysia mengikut contoh rakyat Jepun ini.

TUNGGU DULUUUU!!! ADAKAH BENAR JEPUN BERJAYA KAWAL???!! PERHATIAN!!
INI TIDAK ADA DI MANA-MANA MEDIA JEPUN. SAYA MENCERITAKAN PENGALAMAN DAN PEMERHATIAN SERTA PENGAMATAN SAYA SAHAJA. SEGALA INI MERUPAKAN PENDAPAT PERIBADI.

1. MEDICAL JEPUN YANG TERUKK
Medical di Jepun pada saya memang menumpukan lebih kepada bisnes daripada keperimanusiaan. Tiada insurance, sukar sekali untuk diambil terima sebagai pesakit. Boleh lihat ramai yang nak terberanak di Jepun. Betapa sukar untuk diterima rawatan dan kos mencecah RATUSAN RIBU RINGGIT!!
Ada juga kes wanita gugur dan kehilangan darah yang banyak, telefon untuk minta bantuan ambulance, katanya :
A:Masih sedar lagi ke tu?
B:Ya, masih sedar, tapi darah banyak dah ni.
A: ohh. Kalau masih sedar ok la tu. Kami tak terima. Terima kasih.
Tercengang kawan tu.
Mengapa begini? Sebab ramai doktor yang takut ambil risiko akan disaman oleh pesakit sendiri. Mereka sanggup melepaskan etika pegawai perubatan demi mengelakkan disaman. Ya.. orang Jepun suka juga ambil kesempatan bab wang ni. Sebab tu kalau accident, kos sangat tinggi. Maka, sukar juga untuk mencari jalan penyelesaian ini.

Berbalik kepada kisah COVID-19, untuk mendapatkan saringan adalah sangat sukar. Kriteria yang ditetapkan tinggi. Sepertinya kalau dah kritikal baru datang hospital. Ya. Macam kes di atas. Ya. Saya juga pernah alami. Sebab tu saya sangat marah kalau orang condemn medical team di malaysia. Medical team di Malaysia adalah antara TERBAIK DI DUNIA. Trust me.. bersyukur la sangat rakyat malaysia dianugerahkan medical team terbaik dunia.

Reference link:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2756453287725858&id=100000836426565

http://www.japansubculture.com/in-japan-theres-no-visible…/…

2. OLIMPIK

EURO 2020 dibatalkan. Olympic 2020? Masih diteruskan lagi. (Tetapi baru sahaja diumumkan pada 24 Mac lalu, Olympic ditangguhkan – https://www.libur.com.my/sukan-olimpik-tokyo-2020-paralimpik-sah-postponed/) Obor Olympic masih terus berjalan dari negara ke negara. Saya rasa, dalam lubuk hati hampir setiap rakyat Jepun ingin menjayakan temasya ini. Di lori yamato kuroneko terpampang “mari kita sama-sama jayakan Olympic ini”. Banner- banner Olympic 2020 terpampang di mana-mana. Ya, orang Jepun sangat patriotik, maka hampir semua bersama kerajaan ingin menjayakan temasya ini. Pernah tanya teman sepejabat, “Risau la corona ni” dia jawab, ” aku da start semak dan nyampah dah dengan corona ni. Maknanya mereka mula rasa menyampah dan benci. Dah mula serabut.

Pelaburan yang dah dibuat oleh Jepun juga sangat besar. Berbilion ringgit telah dilaburkan. Tidak akan sewenang-wenangnya dibatalkan. Maka saya berpendapat, mereka sedang cuba sedaya upaya untuk menunjukkan pada dunia, mereka boleh kawal COVID-19 ini. Namun, kena ingat, jika tiada atlet dari negara lain nak datang, bagai mana temasya sukan ini mahu berjaya?

Dah mula timbul ura-ura mengatakan kerajaan Jepun ingin mengaburi dunia dengan data yang sikit. Ya, mereka tak tipu data, data yang mereka ada memang kes sikit kerana saringan yang ketat.
Kita boleh bandingkan.
Kes kematian Jepun : 36 (23Mac 2020)
Kes kematian Malaysia : 10
Hampir 4x ganda
Kes di Jepun : 1086 kes
Kes di Malaysia : 1306 kes

Kalau mengikut pada fatality rate, sepatutnya kes mencecah 3000-4000kes!! Syabas kepada KKM kerana anda menjalankan tugas dengan baik. Siasatan terperinci untuk setiap pesakit.

Begitu juga dengan Indonesia, mengikut data,
Kes : 514
Kematian 48
Namun telah keluar berita.. ramai yang tidak disaring. Lepas tanya kawan Indonesia sendiri pun mereka cakap, lebihh dari data yang ada sepatutnya. Yes..number don’t lie. But number can be manipulated.

3. KERAJAAN YANG LEMAH
Hokkaido isytihar darurat, namun masih tiada sekatan jalan ke Hokkaido. Aichi Prefecture (Prefecture di Nagoya). Kes dah lebih 100. Kilang beroperasi seperti biasa. Kedai beroperasi seperti biasa. Bahkann! Ada seorang pekerja YAMAHA yang tinggal di Nagoya, ulang alik pergi kerja di Iwata (sebelah Hamamatsu) seperti tiada apa berlaku.

Ya. Jepun masih tiada apa-apa sekatan. Maka, rakyat mereka juga bebas keluar ke mana-mana. Kawan isteri, teman lab baru balik dari Hokkaido!! Boleh pergi lab macam biasa. Tanpa self quarantine!! Bos saya, baru balik dari Indonesia dan America esoknya terus pergi kerja macam biasa. Tiada self quarantine!!! Mungkin pada masa itu Indonesia dan America tidak seteruk sekarang. Namun selepas dengar kes Indonesia pun cuba memalsukan data, saya terus terfikir dan risau. Alhamdulillah dah 14 hari berlalu tiada apa berlaku. Kerajaan seperti mengharapkan rakyatnya sahaja berusaha. Namun, mereka lupa. Orang Jepun juga manusia. Akan ada juga segelintir yang tidak seperti yang lain yang mengamalkan apa orang Jepun biasa amalkan. Mungkin punca utama adalah kerana OLIMPIK.

Working From Home??
Hanya segelintir sahaja syarikat memberi kelonggaran untuk WFH. Kebanyakan perlu datang ke pejabat. Ya. Macam kes di atas. Walaupun duduk di prefecture yang agak kronik. Perlu datang hari-hari ke pejabat. Mungkin bagi mereka keutamaan yang paling utama adalah syarikat perlu terus hidup. Kalau syarikat lumpuh, ekonomi lumpuh, end up semua akan lumpuh.. mungkin juga kerana mereka percaya kepada rezeki itu diberi oleh syarikat kerana tiada kepercayaan agama seperti kita. Sebab itu berusaha bersungguh-sungguh demi syarikat.

Doakan kami baik-baik sahaja di sini. Kalau keadaan ini berterusan, saya jangkakan 2 minggu selepas hanami (event menikmati keindahan Sakura) akan memuncak! Yakni sekitar awal bulan 5

Foto: en.japantravel.com

Maafkan saya pada post sebelum ini, saya berjoging di taman seperti biasa. Namun selepas korek segala info yang ada. Saya akan menjalankan ikhtiar untuk kurangkan sebanyak mungkin keluar rumah dan akan mula stock up makanan.

Mask? Dah lama dah tak nampak stock orang jual di kedai. Pada awal pandemic ini, semasa saya pergi ke pejabat pos untuk pos barang customer, nampak orang China post berkotak2 mask ke China. Ya.. mostly mask di sini adalah dari China. Bayangkan, barang dari China di post balik ke China. Yang Jepun ni tinggal tisu dapur je la. Sampai sekarang mask tak terjual lagi. Nasib baik ada stock sikit lagi.

Silakan share.. tolong lah share.. biar sampai kepada semua rakyat malaysia yang berada di Jepun. Share lah dalam group travel anda, group kawan sekolah, group gossip atau apa sekalipun. Rakyat malaysia di sini perlu lebih cakna. Anda tak seselamat seperti yang anda jangkakan. Bertindaklah lebih awal semua. #kitajagakita

Jika keadaan makin teruk. Wahai Malaysia ku..aku rela dikuarantin. Rawatlah aku. Aku lebih percayakan rawatan di Malaysia jauh berbanding di Jepun. You are the best KKM!!! #thankyoukkm

Yang benar,
AHMAD SABRI
Pemastautin Jepun berbelas tahun yang mula risau.

Pandemik Corona: Hikmah dan Punca Part 1: Japan dan MalaysiaBenarkah Jepun selamat???Jepun merupakan negara awal…

Posted by アハマド サブリ on Sunday, 22 March 2020





Libur

Report

Written by admin

What do you think?